Οι χαμηλές θερμοκρασίες και η μικρή διάρκεια της ημέρας είναι τα χαρακτηριστικά σημεία του Νοεμβρίου. Παρόλο το φθινοπωρινό σκηνικό, ο καιρός αρχίζει να έχει χειμωνιάτικη διάθεση με το σκοτάδι να διαρκεί περίπου 14 ώρες. Ο κήπος μας έχει γεμίσει πεσμένα φύλλα και τα χρώματα που κυριαρχούν είναι το καφέ, το κίτρινο και το κόκκινο. Η φύση έχει μπει πλέον στην περίοδο της χειμερινής ανάπαυσης με αποτέλεσμα οι εργασίες στον κήπο να είναι λίγες αλλά καθοριστικές για την περίοδο του χειμώνα και για την υποδοχή της άνοιξης .

Οι βασικές εργασίες για τον μήνα Νοέμβριο είναι οι εξής:

  • Ελαττώνουμε τη συχνότητα του ποτίσματος και δεν διακόπτουμε τελείως, γιατί είναι πολύ πιθανό να υπάρχει χειμερινό διάστημα ανομβρίας.
  • Διατηρούμε καθαρό τον χλοοτάπητά μας από τα πεσμένα φύλλα. Μέσα στον μήνα θα γίνουν τα τελευταία κουρέματα, ειδικά στις θερμόφιλες ποικιλίες, και επίσης θα έχουμε την τελευταία ευκαιρία για επισπορά και κλείσιμο των όποιων κενών.
  • Μαζεύουμε τους καρπούς από τα οπωροφόρα δέντρα μας και απομακρύνουμε όποιους δεν προλάβαμε. Όσο χειμωνιάζει τόσο ευνοεί ο καιρός τη φύτευση γυμνόριζων δέντρων.
  • Σε περίπτωση χαμηλής θερμοκρασίας λαμβάνουμε μέτρα προστασίας για τα ευαίσθητα στο κρύο φυτά όπως τα οξύφιλα (γαρδένιες, αζαλέες, ορτανσίες, κ.ά.) και τα φοινικοειδή.
  • Μεταφυτεύουμε οτιδήποτε χρήζει μεγαλύτερου όγκου γλάστρας, έτσι ώστε η άνοιξη να το βρει δυνατό και εγκλιματισμένο.
  • Τα χρυσάνθεμα τα οποία φυτέψαμε και ολοκλήρωσαν την ανθοφορία τους τα κλαδεύουμε αυστηρά και δεν τα πετάμε, ενώ στα κυκλάμινα απλά αφαιρούμε τα «τελειωμένα» άνθη για να μας δώσουν νέα.
  • Είναι ευκαιρία τον Νοέμβριο να εκμεταλλευτούμε τα πολλά πεσμένα φύλλα για κομποστοποίηση και οικολογική κηπουρική.

Η πρόταση για τον μήνα Νοέμβριο είναι οι φθινοπωρινοί βολβοί. Στο χώμα ή και σε γλάστρες φυτέψτε φθινοπωρινούς βολβούς, πολλοί από τους οποίους είναι ίσως τα πιο διάσημα και αγαπημένα λουλούδια στον κόσμο. Οι βολβοί που φυτεύονται τώρα και ανθίζουν την άνοιξη (όπως οι τουλίπες, οι νάρκισσοι, τα ζουμπούλια, οι ίριδες, οι φρέζιες κ.ά.) είναι παγκόσμια σύμβολα της άνοιξης. Αξίζει να δοκιμάσετε και κυρίως να παρακολουθήσετε τη διαδρομή και τη γέννηση ενός λουλουδιού μέτα την σκληραγώγησή του από την παγωνιά προσφέροντας σας ένα αίσθημα δημιουργίας.

Ιδιαιτερη προσοχή πρέπει να δείξουμε τον Νοέμβριο όταν το νερό της βροχής μαζεύεται μέσα στους λάκκους των φυτών και δεν απορροφάται από το χώμα. Εκεί πρέπει να παρέμβουμε άμεσα με σκαλίσματα, καθώς υπάρχει κίνδυνος να σαπίσουν οι ρίζες των φυτών μας. Προσέχουμε λοιπόν έτσι ώστε το νερό, ο βασικός μας σύμμαχος, να μη λειτουργήσει αρνητικά για έναν ζωντανό κήπο.