Ο Δεκέμβρης είναι ο μήνας των γιορτών, για τον κήπο μας όμως είναι ο μήνας της χειμερινής ανάπαυσης και αδράνειας. Το δίαστημα που ακολουθεί πρέπει απλά να παρακολουθούμε διακριτικά τον κήπο μας, που πλέον «αναπαύεται» .

Οι εργασίες λοιπόν για τον μήνα Δεκέμβριο είναι οι εξής :

  • Απομακρύνουμε τα πεσμένα φύλλα των φυλλοβόλων δέντρων μας από τα παρτέρια μας και από το γκαζόν μας.
  • Προσέχουμε τη διάρκεια και τη συχνότητα του ποτίσματος και δεν ξεχνάμε να διακόψουμε οριστικά το πότισμα κατά τους χειμερινούς μήνες.
  • Σε περίπτωση χαμηλής θερμοκρασίας λαμβάνουμε μέτρα προστασίας για τα ευαίσθητα στο κρύο φυτά όπως τα οξύφιλα (γαρδένιες, αζαλέες, ορτανσίες, κ.ά) και τα εσπεριδοειδή.
  • Τα φυτά εσωτερικού χώρου ή κάποια εξωτερικού που θα περάσουν κάποιες κρύες μέρες μέσα στο σπίτι μας προσέχουμε να είναι μακριά από κάποιο σώμα θέρμανσης ή το τζάκι μας.
  • Τα φυτά που θα μας φέρουν δώρο στο σπίτι αυτές τις ημέρες όπως τα κυκλάμινα, οι αζαλέες και οι ποϊνσέτιες (αλεξανδρινά) είναι πολυετή για αυτό μόλις ολοκληρώσουν την ανθοφορία τους μη βιαστείτε να τα πετάξετε .

Φυσικά η περίοδος των Χριστουγέννων είναι ταυτόσημη με το στολισμό του κήπου μας και κυρίως με τον στολισμό του έλατου. Η πρότασή μας για τον μήνα Δεκέμβριο δεν θα μπορούσε να είναι άλλη από το έλατο. Οι επιλογές που έχουμε είναι λίγο πολύ γνωστές. Πλαστικό έλατο, κομμένο έλατο και έλατο σε γλάστρα. Εμείς θα θίξουμε την περίπτωση του έλατου σε γλάστρα, αλλά αξίζει να σημειωθεί για την επιλογή του κομμένου ελάτου ότι πρόκειται για θερμοκηπιακές ή υπαίθριες παραγωγές ειδικά για τον σκοπό αυτό και όχι για ανεξέλεγκτη κοπή ελάτων στα ελληνικά βουνά. Όσον αφορά τα έλατα σε γλάστρα, πρόκειται για την ομορφότερη και πλέον οικολογική λύση. Αγοράζοντας ένα έλατο σε γλάστρα μπορούμε να έχουμε στο σαλόνι μας, για τις γιορτινές μέρες που έρχονται, ένα αλήθινό κομψοτέχνημα της φύσης  και με το πέρας των γιορτών μπορούμε να το φυτέυσουμε στον κήπο μας. Τι έλατο θα επιλέξουμε όμως; Οι ποικιλίες που συναντάμε στα φυτώρια τις μέρες αυτές είναι αρκετές (excelsa , picea pungens , hoopsii , koreana , normandiana , κεφαλληνίας ,κ.ά.). Η ποικιλία που προσαρμόζεται στο κλίμα μας και σε χαμηλά υψόμετρα ειναι το Νορμανδικό έλατο (abies normandiana). Στα φυτώρια θα βρείτε εισαγωγής ή ελληνικής παραγωγής και θα τα ξεχωρίσετε από την πυκνή διακλάδωση, τη σκληρή βελόνα και την τιμή  που είναι υψηλότερη από τις κοινές ποικιλίες. Όταν έρθει η ώρα να το φυτέψετε θα επιλέξετε ένα σκιερό και απάνεμο μέρος του κήπου σας, μακριά από το αυτόματο πότισμα του γκαζόν για να μην ποτίζεται τακτικά. Μην ξεχνάτε πως το έλατο είναι άνυδρο δέντρο και προτιμάει την ξηρασία .

 

Καλές γιορτές!

Άγγελος Πικιόκος

GAIA Green Works

Λ. Δημοκρατίας 84, Αχαρνές

κιν.6944550752