Ο κήπος μας όντας και εκείνος ένας ζωντανός οργανισμός, δεν παύει να ταλαιπωρείται και να καταπονείται από τα ακραία καιρικά φαινόμενα.
Παρόλο που στην πλειοψηφία της η χλωρίδα μας είναι ικανή να ανταπεξέλθει χαμηλές θερμοκρασίες σε συνθήκες παγετού χωρίς κάποια δική μας ενέργεια, υπάρχουν κάποιες ενέργειες οι οποίες είναι απαραίτητες να γίνουν προκειμένου να περάσει ο κήπος μας ανώδυνα το δριμύ ψύχος. 

Οι κύριες ενέργειες μας πριν την αναμενόμενη ψυχρή εισβολή είναι οι εξής : 

  • Αντιπαγετική προστασία φυτών και δέντρωνΘα βρούμε πολύ εύκολα στα γεωπονικά καταστήματα και φυτώρια αντιπαγετικό πανί σε διάφορες διαστάσεις, με σκοπό να τυλίξουμε και να προστατεύσουμε τα ευπαθή φυτά και δέντρα από την παγωνιά. Τα φυτά τα οποία δεν μπορούμε λόγω όγκου και βάρους να τα μετακινήσουμε σε προστατευμένο, στεγασμένο χώρο θα πρέπει να τα προστατεύσουμε.
    Εκτός από την προστασία των κλαδιών και του φυλλώματος με αντιπαγετικό πανί μπορούμε επιπλέον να προστατεύσουμε και το ριζικό σύστημα των φυτών ειδικά εκείνων που φυτεύτηκαν πρόσφατα βάζοντας στο έδαφος γύρω από τον κορμό κλαδιά και φύλλα. Με τον τρόπο αυτό μονώνουμε το ριζικό σύστημα του φυτού.
    Τα συνηθέστερα φυτά που χρήζουν προστασίας είναι τα εσπεριδοειδή, οι φίκοι, τα παχύφυτα, οι κάκτοι, οι γαρδένιες, τα γεράνια, τα τροπικά φυτά και κάθε φυτό που δεν έχει αποκτήσει ακόμη βαθύ ριζικό σύστημα.
  • Αντιπαγετική προστασία αρδευτικού δικτύου
    Οι χαμηλές θερμοκρασίες είναι πολύ εύκολο να μας οδηγήσουν σε ζημιές στο αρδευτικό και υδραυλικό δίκτυο του κήπου μας. Για τον λόγο αυτό απομονώνουμε την ύδρευση στον κήπο μας από κάποια γενική παροχή, αφήνουμε κάποια βρύση ανοιχτή για να αδειάσει το εξωτερικό δίκτυο του κήπου μας καθώς και κάποια ηλεκτροβάνα άρδευσης για να αδειάσει και το υπόγειο δίκτυο.
    Απαραίτητο είναι να μην ξεχάσουμε να βγάλουμε από τις εξωτερικές βρύσες του κήπου και του μπαλκονιού μας τους προγραμματιστές μπαταρίας.
  • Χιονισμένος κήπος
    Σε έναν χιονισμένο κήπο δεν κάνουμε τίποτα. Δεν φυτεύουμε, δεν κλαδεύουμε σπασμένα κλαδιά, παρά μόνο αν υπάρχει κίνδυνος πτώσης. Επίσης δεν ξεχιονίζουμε και δεν πατάμε το γκαζόν. Δεν καταβρέχουμε για να ρίξουμε το χιόνι  γιατί ο πάγος που θα δημιουργηθεί, θα έχει καταστροφικές συνέπειες, ενώ το χιόνι αντίθετα έχει μονωτική ιδιότητα πάνω στα φυτά μας. Μόνο για να αποφορτίσουμε από το χιόνι μπορούμε να τινάξουμε τα κλαδιά των φυτών μας με ένα ξύλο ή μία σκούπα. Επίσης όταν το χιόνι λιώσει και κάποια δέντρα έχουν γείρει από το χιόνι που δέχτηκαν , δεν τα κόβουμε αλλά τα στηρίζουμε.