Ο Οκτώβριος είναι  ο μήνας που πλέον θα εγκατασταθούμε στο εσωτερικό του σπιτιού μας. Η μέρα αρχίζει και μικραίνει επικίνδυνα, η θερμοκρασία πέφτει και το σαλόνι του κήπου μας μεταφέρεται στην αποθήκη μας ή καλύπτεται κατάλληλα. Παράλληλα, η πολυχρωμία του κήπου μας θα δώσει τη θέση της στις χάλκινες αποχρώσεις των φθινοπωρινών φύλλων. Το σκηνικό του κήπου μας αρχίζει και αλλάζει και εμείς δεν πρέπει να μείνουμε αμέτοχοι. Πρέπει να βοηθήσουμε τα φυτά μας στη μεταβατική αυτή περίοδο. Η χλωρίδα πρέπει να ξεκουραστεί.

Οι βασικές εργασίες που πρέπει να ακολουθήσουμε είναι οι εξής :

  • Μειώνουμε το πότισμα ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες.
  • Κλαδεύουμε και λιπαίνουμε ελαφρά τις μπορντούρες μας από αειθαλή φυτά (λιγούστρα, βιβούρνα, φωτείνιες κ.ά)
  • Αραιώνουμε σταδιακά τις λιπάνσεις (με χαμηλά σε άζωτο λιπάσματα) και στο τέλος του μήνα τις σταματάμε για να αποφύγουμε την ανάπτυξη βλαστών κατά τη διάρκεια του χειμώνα.
  • Τα φυτά εσωτερικού χώρου που ήταν στο μπαλκόνι τους θερινούς μήνες επιστρέφουν σιγά σιγά στο εσωτερικό του σπιτιού, μακριά από σώματα θέρμανσης και τζάκια.
  • Αερίζουμε το γκαζόν μας, ώστε να να διευκολυνθούν οι επερχόμενες βροχές να εισέλθουν και να δυναμώσουν το χώμα.
  • Προς τα τέλη του μήνα παίρνουμε μέτρα προστασίας για τα ευαίσθητα στο κρύο φυτά.

Η πρόταση για τον Οκτώβριο δεν είναι κάποιο φυτό, αλλά μια πρακτική και οικολογική εργασία, η κομποστοποίηση.  Ξεκινήστε να αξιοποιείτε τα πεσμένα φύλλα και τις ετήσιες πόες που πλέον ξεράθηκαν. Συσσωρεύστε τα σε ένα σημείο του οικοπέδου σας ή σε έναν ειδικό κάδο κομποστοποίησης , όπου μαζί με τα οργανικά σκουπίδια της κουζίνας σας και ανακατεύοντάς τα σε τακτά χρονικά διαστήματα, θα πετύχετε ένα ιδανικό και κυρίως φυτικό λίπασμα έτοιμο προς χρήση στις αρχές της άνοιξης .

Την προσοχή σας στα οξύφιλα φυτά σας (γαρδένιες, αζαλέες,ορτανσίες, κ.ά). Γνωρίζοντας πόσο ευαίσθητα είναι στις χαμηλές θερμοκρασίες, παίρνουμε μέτρα προστασίας από κάποια επικείμενη χαμηλή θερμοκρασία. Μπορούμε επίσης στις κρύες μέρες να βάλουμε και στο εσωτερικό του σπιτιού μας την αγαπημένη μας γαρδένια ή αζαλέα. Τον Οκτώβριο επίσης σταματάμε να λιπαίνουμε τα οξύφιλα φυτά εκτός από τις καμέλιες και τα ροδόδενδρα  που μπαίνουν στην εποχή τους, τα οποία μπορούμε επίσης και να φυτεύουμε, είτε σε γλάστρες είτε στο χώμα .